fbpx

Wat is een adaptogene plant?

In poedervorm geconsumeerd, helpt de adaptogene plant om depressie en vermoeidheid te overwinnen. Het wordt over een salade gestrooid of in yoghurt gegeten en stelt het lichaam in staat om met alle stress om te gaan. Zoom in op deze sterplant van de Chinese en Ayurvedische geneeskunde.

In ons snelle leven is het niet altijd gemakkelijk om een pauze te nemen en stressvolle situaties te vermijden. Zware werklast, de organisatie van het gezin in de hand houden, het verminderde gevoel van eigenwaarde… Gelukkig zijn er oplossingen om de stress te verzachten en te bestrijden.

Adaptogene planten zijn één van deze wondermiddelen. Ze helpen je harmonie te vinden en beter te leven. Planten om absoluut toe te voegen aan onze dagelijkse rituelen. 

Maar eerst, wat is een adaptogene plant?

Adaptogene planten, natuurlijke bondgenoten om mentale vermoeidheid te overwinnen

Adaptogene planten vertegenwoordigen een nieuwe klasse stofwisselingsregulatoren die het vermogen van het lichaam om zich aan omgevingsfactoren aan te passen, vergroten en de negatieve effecten daarvan op het lichaam te voorkomen.

Met andere woorden, de adaptogene plant helpt het lichaam zich aan te passen aan stress en zich te beschermen tegen de schadelijke gevolgen ervan. Het is interessant in geval van een dipje.

De adaptogene plant heeft namelijk een neuroprotectieve werking en een effect op de cognitieve functies in geval van vermoeidheid. Het is werkzaam bij asthenie (zwakte gekenmerkt door een afname van het vermogen van het lichaam om te functioneren) en depressie.

4 adaptogene planten om te consumeren in de strijd tegen stress

Natuurlijk worden niet alle planten “adaptogenen” genoemd. Ashwagandha, Moringa, Reishi en Maca zijn vier adaptogene planten die in poedervorm kunnen worden geconsumeerd en in het dieet kunnen worden opgenomen. Gemengd in een warme drank of een vruchtensap, gestrooid over een salade…

Maar wat zijn de deugden van deze verschillende adaptogene planten en waarom zouden we ze in ons dieet opnemen?

1. Ashwagandha of Indische ginseng

Ashwagandha, een geneeskrachtige plant die veel wordt gebruikt in de traditionele Indiase geneeskunde, is een adaptogene plant die regenereert en verjongt. De wortel van de plant wordt gebruikt. Het heeft revitaliserende en versterkende eigenschappen. Het bestrijdt de gevolgen van veroudering en versterkt het immuunsysteem. Het helpt ook nachtelijk wakker worden als gevolg van een overmaat aan algemene zenuwvermoeidheid te voorkomen.

De wortel van ashwagandha bevat adaptogene eigenschappen en kan ons lichaam dus helpen in periodes van nerveuze spanning en angst. Het bevordert ook de mentale ontspanning en het fysieke welzijn, en helpt het emotionele evenwicht en het algemene welzijn te herstellen.

2. Moringa

Moringa, een schat van de natuur, helpt de huid te zuiveren dankzij zijn antibacteriële eigenschappen. Moringa, ook wel “levensboom” genoemd, is afkomstig uit India. De vruchten worden in curry’s gegeten, de bladeren in couscous of in soepen op basis van kokosmelk. 

Dit supervoedsel wordt al tientallen jaren gebruikt vanwege zijn uitzonderlijke voedingswaarde. De bladeren van de adaptogene moringaplant hebben een heilzame werking tegen verkoudheid, koorts, diarree, pijn en bepaalde huidziekten. Ook de antioxiderende, ontstekingsremmende en antivirale werking is aangetoond.

3. Reishi

Reishi, ook wel “paddestoel van de onsterfelijkheid” genoemd, is een adaptogene plant die in de traditionele Chinese en Japanse geneeskunde wordt gebruikt. Hij groeit in tropische tot gematigde streken, op de stammen van rottende eiken of wilde pruimenbomen. Reishi, in ons land Ganoderma lucidum genoemd, helpt tegen vermoeidheid en om het lichaam te versterken. Reishi stimuleert het immuunsysteem, behandelt astma en aandoeningen van de luchtwegen. Het behandelt ook slapeloosheid en allergieën.

4. Maca

Maca is een energetiserende adaptogene plant die afkomstig is uit het Andesgebergte en inwerkt op vermoeidheid. Maca verbetert ook het libido en de vruchtbaarheid. Het herstelt de fysieke en mentale energie en zou een balancerend effect hebben op de stemming van vrouwen in de menopauze. Maca wordt al heel lang gebruikt om energie te geven en het uithoudingsvermogen te verbeteren. Dit effect zou kunnen worden verklaard door het hoge gehalte aan eiwitten, vitaminen en mineralen dat de plant bevat.

Tot besluit

Maakt u een periode van extreme vermoeidheid door? Wilt u beter bestand zijn tegen agressie van buitenaf en vechten tegen stress? Denk aan adaptogene planten! Er zijn veel voedingssupplementen op basis van adaptogene planten. Een eenvoudige manier om je meer Zen te voelen en ten volle van het huidige moment te genieten.

Gratis levering in België vanaf €40!

Livraison gratuite en Belgique apd 40€ !