fbpx

7 goede redenen om elke dag kruiden te eten

Kruiden kleuren onze borden en verwennen onze smaakpapillen. Maar ze hebben ook onvermoede medicinale krachten. Waarom en hoe eet je elke dag kruiden? U leest er alles over in dit artikel.

Wilt u lang en gezond leven? Kruiden zijn een wondermiddel om je gezondheid te beschermen. Het brengt voedsel delicaat op smaak en geeft kleur aan onze gerechten. Zoet of bitter, prikkelend of zoet, elk kruid heeft zijn eigenschappen. 

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van kruiden? Waarom voegen we ze elke dag toe aan onze gerechten en hoe moeten we ze gebruiken? Hier zijn 7 goede redenen om vanaf vandaag onze borden te kruiden.

De gezondheidsvoordelen van kruiden

Studies bewijzen het: kruiden zijn uitstekend voor uw gezondheid. Hun aromatische essences geven ze spijsverteringsbevorderende, antiseptische en zelfs bacteriedodende eigenschappen. Kruiden zijn een must bij het koken! De mens heeft dit al lang begrepen: hij heeft altijd naar kruiden gezocht. 

Al in de oudheid werden kruiden gebruikt bij het koken. In de Middeleeuwen was de specerijenhandel in volle gang. In die tijd waren de ontdekkingsreizigers vooral op zoek naar kruiden uit India of Indonesië.

Waarom elke dag kruiden eten?

Specerijen, gemaakt van de zaden, bessen, schors of wortels van planten, kunnen elke dag worden gegeten. Hier zijn 7 goede redenen om je keuken wat pittiger te maken en dit basisproduct in je voorraadkast te zetten en dagelijks te gebruiken.

1. Kruiden helpen je langer te leven

Wil je de tijd vertragen? Een beetje langer leven? Volgens sommige onderzoekers verhoogt het eten van pittig voedsel de levensverwachting. Het eten van rode peper, bijvoorbeeld, zou het risico op overlijden met 13% verminderen.

2. Specerijen bestrijden ontstekingen

Sommige kruiden zijn natuurlijke ontstekingsremmers. Kurkuma, afkomstig uit Zuid-Azië, heeft gunstige effecten op reuma en artritis. Gember en cayennepeper werken tegen spierpijn.

3. Specerijen vertragen de veroudering van cellen

Kruiden zoals kurkuma of kerrie zijn rijk aan antioxidanten zoals quercitrine, polyfenolen of curcumine. Deze verschillende antioxidanten zijn doeltreffend in de strijd tegen celveroudering. Een perfecte oplossing om bepaalde kankers te voorkomen.

4. Kruiden vervangen suiker, zout en vet

De negatieve effecten van suiker, zout en verzadigde vetzuren zijn goed gedocumenteerd. In plaats van uw gerechten te zouten, gebruikt u kruiden en strooit ze volop in uw borden! Bovendien kunnen verschillende kruiden helpen om zwaarlijvigheid te bestrijden. Kaneel, bijvoorbeeld, heeft positieve effecten op de vetopslag.

5. Kruiden helpen bij het afvallen

Andere kruiden kunnen worden gebruikt als eetlustremmer: cayennepeper, chilipeper of rode peper geven bijvoorbeeld een vol gevoel.

6. Kruiden bevorderen de spijsvertering

Kruiden zijn ook waardevolle gezondheidsvoedingsmiddelen om maagklachten te bestrijden. Komijn, kruidnagel, karwij of steranijs hebben een heilzame werking tegen een opgeblazen gevoel en brandend maagzuur, en bevorderen de spijsvertering.

7. Kruiden genezen depressie

Saffraan geneest milde tot matige depressie. Het verbetert ook slapeloosheidsproblemen. De effecten zijn gelijkwaardig aan die van conventionele antidepressiva.

Hoe gebruik je kruiden in het dagelijks leven?

Om dagelijks van hun vele voordelen te profiteren, kunnen kruiden worden toegevoegd aan een groot aantal smakelijke gerechten: soep, tajines, rijstsalades of pasta. Ze worden ook gebruikt in guacamole, rijst en zelfs in sommige desserts. Een mengsel van saffraan en kaneel is perfect in een fruitsalade.

Kardemom is ideaal in een lams- of visrecept. Het brengt thee op smaak en helpt zelfs tegen een slechte adem. Saffraan kan worden toegevoegd aan paella, risotto of zelfs vissoepen. Kaneel, dat de bloedsuikerspiegel verbetert, kan gemakkelijk aan yoghurts of compotes worden toegevoegd.

En als je elke dag kruiden wilt gebruiken, heb je dan al aan onze blends gedacht? Een blend (mengsel) is een smakelijke mix van biologische specerijen die een dosis creativiteit aan uw dieet toevoegt. Om het te maken is niets eenvoudiger: meng gewoon plantaardige melk met een cocktail van zeer specifieke kruiden die kardemom, cayennepeper, zwarte peper, kruidnagel en nootmuskaat bevatten. Het perfecte alternatief voor koffie of thee overdag en een weldaad voor uw gezondheid. Het mengsel ontgift, ontspant en versterkt de immuniteit.

Tot besluit

Kruiden geven onze gerechten meer pit en beschermen tegelijk onze gezondheid. Zonder bijwerkingen! Kruiden om te gebruiken als smaakmaker in marinades, blends, grillades of wit vlees.

Hoe gebruik je kruiden?

Gratis levering in België vanaf €40!

Livraison gratuite en Belgique apd 40€ !