fbpx

7 dranken die koffie vervangen

Een slokje ’s morgens om de hersenen leeg te maken. Een klein kopje aan het eind van de maaltijd om te verteren. Een slokje in de namiddag om op te peppen… Koffie is een van de meest gedronken dranken ter wereld. Het kan echter schadelijk zijn voor uw gezondheid. Hier zijn 7 drankjes om koffie te vervangen.

Cappuccino, espresso, caffe latte… koffie in al zijn vormen bepaalt vaak het ritme van onze dagen. Maar is dit geliefde drankje wel goed voor de gezondheid? De meningen over dit onderwerp zijn tegenstrijdig en het is gemakkelijk te zien waarom: koffie is soms goed voor het lichaam, soms schadelijk. 

Aan de ene kant kan koffie positieve effecten hebben op de gezondheid. Het beschermt de lever tegen cirrose, stimuleert het zenuwstelsel en verbetert de spijsverteringsfuncties. Maar koffie kan ook schadelijke effecten hebben. Een teveel aan cafeïne veroorzaakt nervositeit, maagirritatie of angst. Bovendien kan overmatig koffiegebruik leiden tot verslaving.

Dus hoeveel kopjes mag je per dag drinken? De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) adviseert gezonde volwassenen niet meer dan 400 mg cafeïne per dag te gebruiken, of ongeveer drie koppen koffie. 

Maar wat doe je als de verslaving toeslaat en je je dag niet kunt beginnen zonder je hoofd leeg te maken met een kop koffie? Hier zijn 7 gourmetdrankjes die je koffie kunnen doen vergeten.

1. Gouden melk

Gouden melk is een traditioneel recept van de Ayurvedische geneeskunde. Deze heerlijk gearomatiseerde drank is gemaakt van kurkuma en plantaardige melk. Kurkuma wordt ook wel “het kruid van het leven” genoemd en wordt veel gebruikt in traditionele geneesmiddelen. Gouden melk bevat ook andere specerijen met kostbare deugden: kaneel, zwarte peper en gember. Gouden melk, een echt gezondheidselixer, is een gecondenseerde mengeling van heerlijke en heilzame voedingsmiddelen die koffie perfect vervangt.

2. Mengsels of blend

Om koffie te vervangen, een dosis creativiteit aan uw dieet toe te voegen en dagelijks een gunstige invloed op uw gezondheid uit te oefenen, gaat er niets boven een blend: een mengsel van biologische kruiden dat overdag een trendy alternatief biedt voor koffie of thee. Het principe van de blend is eenvoudig, voeg gewoon een slimme mix van kruiden toe aan uw favoriete drankje. Het kruid is een wondermiddel dat onze smaakpapillen in verrukking brengt en ook onze gezondheid beschermt. Heel gemakkelijk te maken, het mengsel is gemakkelijk te vervoeren en houdt ons de hele dag in vorm. Het kan worden toegevoegd aan melk, smoothies of zelfs yoghurt.

3. De matcha latte

Matcha latte is een drank op basis van warme melk en matcha-poeder, een zeer fijn poeder van gemalen groene thee die is fijngestampt. Deze drank wordt gebruikt in de Japanse theeceremonie en is uitgegroeid tot een trendy alternatief voor koffie. Matcha groene thee is een superfood dat lang door de samoerai als geneesmiddel werd beschouwd. Rijk aan antioxidanten, versterkt het immuunsysteem, voorkomt kanker en bestrijdt cholesterol. Het is ook een verbazingwekkende bondgenoot tegen veroudering en een magisch detoxvoedsel. Matcha-thee is de meest herkenbare van alle theesoorten, met een bijna fluorescerende groene kleur.

4. Hete cacao

Hete cacao is een plantaardig elixir met duizend deugden. De Maya’s noemden het “het voedsel van de goden”. Cacao, wordt vooral ’s winters door jong en oud gewaardeerd. Naast het feit dat het goed is voor ons gehemelte, is warme cacao ook vol van voordelen … maar enkel wanneer het niet industrieel is! Om een gezonde warme cacao te maken, meng je plantaardige melk met rauwe cacaopoeder en een beetje honing of rapadura suiker. Cacao is een uitstekende antioxidant en een belangrijke bron van koper, dat de werking van de rode bloedcellen bevordert door de ijzerbinding te stimuleren. 

5. Rooibos

Rooibos, met zijn zachte en zoete smaken, komt rechtstreeks uit Zuid-Afrika. Deze cafeïne- en theïnevrije thee heeft vele geneeskrachtige eigenschappen en heeft de harten van vele theeliefhebbers veroverd. Rooibos bevat zink, dat een antibacteriële en helende werking op de huid heeft. Het heeft ook het voordeel dat het het lichaam remineraliseert en kan enkele minuten worden gebrouwen zonder bitter te worden. Ideaal in tijden van stress en vermoeidheid. Rooibos is dus een uitstekend alternatief voor koffie.

6. Maté

Maté is DE infusie om in vorm te blijven. Dit wonderdrankje is afkomstig uit Zuid-Amerika, en meer bepaald uit de traditionele cultuur van de Guarani-indianen. De yerba maté plant zit boordevol gezondheidsvoordelen en vertegenwoordigt een gezonde en natuurlijke oplossing om koffie te vervangen en tegelijkertijd het gehemelte te verwennen. Dit aftreksel van bladeren bevordert een goed humeur en verdrijft de vermoeidheid. Net als koffie bevat maté cafeïne en stimuleert daardoor het centrale zenuwstelsel, wat de aandacht bevordert en slaperigheid alsook vermoeidheid tegengaat.

7. Smoothie

Een frisse en romige drank, de smoothie is goed voor de gezondheid. Rijk aan vezels, vaak een echte hulp bij de spijsvertering. Gemakkelijk te bereiden en ervan te genieten, smoothies maken het gemakkelijk om de beroemde vijf stuks fruit en groenten per dag te eten. Vol met vitaminen, mineralen en antioxidanten, is de voedingswaarde van smoothies nog groter wanneer fruit en groenten worden verwerkt met hun schil. Smoothies zijn een uitstekend alternatief voor koffie en een prima manier om de dag te beginnen. 

Dus, stoppen we vanaf morgen met koffie drinken?

Gratis levering in België vanaf €40!

Livraison gratuite en Belgique apd 40€ !